Healthy Nutella / Hasselnötssmör

Hasselnötssmör

 

Nutella

Vitamix

Oh lord. Jag är i mathimlen! Ända sedan jag fick min kraftfullare (vitamix) blender har jag varit sugen på att testa att göra nötsmör i den. Bestämde mig för att testa med hasselnötter, men hade väl inga egentliga förhoppningar på någon smaksensation. Men hjälp så gott! Jag smaksatte med rå ekologisk kakao. Men kan man inte lika gärna ta den vanliga varianten kakao som man köper i matbutiken? Det kan man absolut, men rå kakao är en riktig superfood! Rå kakao är inte rostad vilket gör att det innehåller fyra gånger mer antioxidanter än den vanliga varianten. Plus att det innehåller fullt av vitaminer, mineraler och även fytokemikalier vilka både är bra för kroppens immunförsvar och verkar inflammationsdämpande.

Jag hade också i Carob-pulver vilket ger en lite kolaaktig smak och som gifter sig väldigt bra med chokladsmaken! Detta nötsmör är tokgott som det är (jag kan äta det direkt ur burken, haha!), men är också supergott att ha på mackan, doppa äppelbitar i eller ha på gröten/yoghurten!

Receptet kan man göra med alla slags nötter, huvudsaken är att man rostar dem i ugn först. Det gör att oljan nötterna börjar komma ut, vilket är bra när man ska mixa nötterna, men också blir smaken en helt annan!

Hasselnötssmör / Healthy nutella

  • 200g hasselnötter
  • två msk kokosolja
  • 2 tsk ekologisk rå kakao
  • 2 tsk Carob-pulver
  • Havssalt

Sätt ugnen på 200´ och rosta nötterna utspridda på en bakplåtsklädd plåt i 5-8 minuter. Vakta noga så att nötterna inte blir brända! Gnugga försiktigt nötterna i en kökshandduk så att mycket av skalet ramlar av. Mixa i blender tillsammans med kokosolja, rå kakao, Carob-pulver och havssalt till rätt konsistens. Häll upp i glasburk och förvara i kylskåpet. Hur länge håller en burk? Ingen aning, den är garanterat uppäten efter bara några dagar.

Namasté
Caroliné