Hej på er!

Har ni hört talas om Jamu? Jag tillhör verkligen dem som fullständigt älskar vintern. Det finns inte mycket som slår en solig, frostbiten och snöig dag när luften är så där krispigt klar och lätt att andas! Men det går inte att komma ifrån att det är under vintern många sjukor och baciller har sin storhetstid. Detta inlägg skrivs exempelvis från soffan där jag hållit till den senaste veckan på grund av lunginflammation. Hua!

Men ett bra knep att ta till både i sjukdomstider, och ja egentligen året runt, är att alltid ha en flaska Jamu i kylskåpet. Jamu är en gammal traditionell dryck från Indonesien som i hundratals år använts som medicin. Recepten kan se olika ut, men här en variant som garanterat boostar immunförsvaret! Ingefäran anses vara antibakteriell, gurkmeja verkar antiinflammatoriskt, honung funkar bakteriedödande och citron är rik på C-vitamin. Gör en rejäl flaska och ta en shot varje morgon!

 Jamu

  • 1 citron
  • 1 stor bit färsk ingefära
  • Gurkmeja (En stor bit färsk eller 1 msk pulver)
  • Honung efter tycke och smak!
  • 5 dl vatten

Skala ingefäran och citronen. Mixa alla ingredienser i en blender och sila. Häll på flaska och förvara i kylen. 

 

Indonesisk Jamu
Jamu

 

Namasté
Caroliné