Triathlon och yoga

”Nu har studion här intill bra erbjudanden på introduktionskort. Vi måste testa!”

Ungefär så sade min man till mig i november 2013 och sedan dess praktiserar jag regelbundet här på Hot Yoga Uppsala.

Triathlon

Jag tränar huvudsakligen uthållighetsidrott och för mig är Triathlon den ultimata sporten! Många timmar löpning och cykling ger dock inte den mest smidiga och välbalanserade kroppen. Skadeproblem är inte ovanliga och jag dras ständigt med någon träningsrelaterad krämpa eller smärta. Jag var nyfiken på om Bikramyoga skulle kunna bidra med något positivt för mig och min kropp, som en slags prehab kanske?

Mentalt utvecklande

Ja, jag kan ärligt säga att Bikramyoga uppfyllde alla mina förväntningar. Oerhört fysiskt krävande, mentalt utvecklande, inget för veklingar och samtidigt något för alla! Jag var lätt chockad efter min första klass. Jisses! Läraren pratade konstant om att dra, pusha, böja, flexa, LÅS KNÄT. Svetten bokstavligen rann och gjorde det omöjligt att hålla kvar något grepp om kroppsdelarna. Ansträngningen att följa dialogen var enorm. Känslan efteråt var: ”Detta måste jag göra igen!”

Nuet

Det är svårt att sätta ord på vad yogan gjort för mig, både för min kropp och för mitt sinne. Mest uppenbart är kroppens förändring: stelheten i nacke och axlar som försvann nästan omgående, en ny smidighet och balans i kroppen, en mycket förbättrad rörlighet i alla leder. Den mentala förändringen är inte lika uppenbar, men tar mer och mer plats ju längre min praktik pågår. Varje klass ger mig möjlighet att släppa allt ovidkommande och bara fokusera på här och nu. En stund då jag inte behöver tänka på något annat än att andas och följa lärarens ord. Jag tyckte det lät lite lustigt när jag hörde det först, men det är faktiskt sant. Det enda du behöver göra i studion är: andas, andas, andas!