Vad är yoga? En guide för nybörjare.

Vad tänker du på när du hör ordet yoga?

Vad är yoga? För en del människor är det utrullade mattor och stretchiga sportkläder. För andra är det att vira ihop sig till en kringla medan man står på huvudet. För andra är det där mamma gör på helgerna. Men vad är det egentligen? Det här är en online yogaguide avsedd för den nyfikna lekmannen som hjälper dig att starta med vad den här yogasaken nu är för någonting.

Historien om yogan

Yoga är en stor familj av spirituella, mentala och fysiska discipliner som härstammar från Indien. Historian sträcker sig i många och varierande former nästan lika långt som det fanns en typ av civilisation. Precis som Indien själv är yoga influerat av både hinduism och buddism. I västvärlden under denna tid sågs det som en typ av motion som anlänt i början av 1900-talet genom både indiska lärare och västerländska lärjungar.

vad är yoga - Two yogis peforming trikonasana
Trikanasana i parken utanför Hot Yoga Uppsala

Mentala fördelar

Känner du dig stressad? Kanske utarbetad och slut på energi? Du är inte ensam om det. Det finns även psykologiska fördelar. Det viktigaste är att yoga minskar stress, vilket hjälper dig med många fysiska och kroniska smärtor, spänningshuvudvärk till exempel. Det är just därför det finns många med högpresterande arbeten som utövar yoga, för att få balans och ny energi.

Ytterligare fördelar är att yoga kopplar ihop ditt sinne med din kropp, precis som mindfulness fokuserar du din uppmärksamhet på den specifika övningen, här och nu, utan att reagera eller döma. Ställningarna hjälper på så sätt det mentala utrymmet bort från bekymmer och distraheringar eftersom allt ditt fokus ligger på andningen och rörelsen.

Det är egentligen en form av meditation i rörelse eftersom du fokuserar på vad du gör, och inte på vad som händer i ditt sinne eller någon annan stans i världen. Så fort du lyckats med den här processen på yogamattan kan du bära med dig den och översätta den till resten av ditt liv.

Egenvård

Det här handlar inte bara om yogan i sig utan även om koppla ifrån omvärlden en stund. Att ha en timme helt för dig själv utan att behöva ha koll på telefonen eller datorn kan vara anmärkningsvärt uppfriskande. Bara den gör det ju vär

Grunderna i Yoga

Som en form av motion är yoga fokuserat på att komma in i asanas, eller positioner, men också pranayama (andningsövningar). Du kanske redan har stött på de andra artiklarna på den här sidan som handlar om särskilda positioner och andningsövningar. Hur som helst, all yoga är inte densamma, det finns olika stilar beroende på om du vill komma in i ett meditativt tillstånd, eller svettas ut världens bekymmer i en bra bikramyoga klass. En viktig skillnad mellan yoga och en mer vanlig session på gymmet är mindre utrustning.

I yoga fokuserar du huvudsakligen på din egen kropp och balans. Det kan vara en fysisk övning, ett sätt att minska stress och oro eller en del av din personliga andliga resa. Det kan till och med vara alla ovanstående. De bra nyheterna är att yoga i västvärlden inte har någon religiös anslutning, och du behöver inte tro på någonting för att utöva det. Självklart är inte all yoga densamma. I stilarna finns variation beroende på läraren och vad läraren vill att studenterna ska åstadkomma.

Yoga och hälsa

Hatha Yoga

Den största delen av den västerländska yogan kommer från Hatha yoga.  ’kraftfull’ på sanskrit, är det ett system för fysiska övningar och tekniker. Det hjälper att tänka på hatha yoga som grunderna, som allting annat kommer ifrån. Alla de senare yoga stilarna grundar sig i positioner från hatha.

Yin Yoga

Yin Yoga är en långsammare, mer meditativ stil som får dig att hänge dig åt ställningarna och låta din energi flyta inuti din kropp. Den frigör spänningar i i muskler och lindrar stelhet. För att citera Sarah Powers, en av lärarna av Yin yoga, ”det odlar en inre ro” Till skillnad från hatha yoga utförs Yin yoga genrellt med väldigt lite muskulär ansträngning. Lär mer om yin yoga i utbud.

Ashtanga Vinyasa Yoga

Om du gillar någonting mer aktivt så finns ashtanga vinyasa yoga. Där handlar allt om flödet och om att praktisera ett antal positioner i en bestämd serie. Originalläraren Sri K. Pattabhi Jois la mycket fokus på hållningarna i denna stil. Tack vare anknytningen till de forntida yogiska skrifterna är ashtanga vinyasa yoga ofta tänkt som en typ av modern form av klassisk yoga

Självklart är det här varken all yoga eller slutet på all yoga. Det finns fler stilar än dessa och det bästa är att hitta den som fungerar för dig, oavsett behov. Nästa fråga är såklart vad får vi ut av yoga? Vi har för tillfället ingen Ashtanga Vinyasa i studion men vi erbjuder det i vår onlinetjänst Yogateket där hittar du också Yoga för nybörjare kurs.

Fördelar med Yoga

Först av allt utmanar yoga dig på olika sätt. Har du någonsin tänkt på att balansera dig själv på ett ben? Det är ingenting du vanligtvis gör varje dag eller har anledning till att göra. Du kommer få nya utmaningar och du kommer se på din kropp på ett annorlunda sätt efter att du utövat yoga ett tag. Med fysiska termer, yoga kan förbättra styrka och balans och till och med kondition när du praktiserar hot yoga.

Genom att spendera lite tid på dig själv på ett ben eller på bägge armarna hjälper du till att bygga upp din core och kroppsdelarna i fråga. Ställningarna hjälper till att utveckla flexibilitet och motverkar förlusten av flexibilitet som ökar med åldern.

Yoga kan hjälpa till med dina leder, eftersom rörelserna som krävs är skonsamma nog att inte påverka dem, vilket definitivt är en oro om du har artrit. Yoga kan även hjälpa dig med ryggsmärtor som uppstår från muskelstelhet och ryggradskompressioner. Läs mer om varför du ska prakrisera (hot)yoga i vår sammanställning av olika studier i detta inlägg om yoga och hälsa.

Behöver jag utrustning?

Du behöver inte ens någon utrustning. Det hjälper alltid att gå till en studio eller ett gym för att få hjälp av en lärare, och det är ett bra sätt att börja. På så sätt kan du få respons på vad du gör rätt eller fel, och få ytterligare tips och rekommendationer från en expert. Redskap som klossar och rep brukar som hjälpmedel för yoga för nybörjare Ett annat alternativ är att läsa en online yogaguide, som du redan gör om du stannar hemma, och det går bra det med. När du har ställningarna kan du enkelt rulla ut din matta hemma och praktisera där.

Gemensamt intresse

Nu kanske du oroar dig för att du inte är tillräckligt flexibel för yoga. Men det är en missuppfattning. Yoga handlar inte om kringelpositioner. Det är ett medel till ett slut, inte själva slutet i sig. Nyckeln till yoga är sambandet mellan sinne och kropp. Så längde du är fullständigt i nuet och har andning, sinne, och kropp enat så gör du yoga. De flesta av ställningarna behöver inte så mycket flexibilitet. Men det kan krävas lite instruktioner för att utföra dem. Du kommer att utveckla flexibiliteten du behöver när du utövar yoga. Förutom allt detta är yoga ingen tävling. Yoga handlar om dig, din kondition, din balans, din resa till att ena din kropp med ditt sinne. Det kan finnas yogatävlingar, men det är inte helheten med yoga. Du och din matta hemma är precis lika giltigt som tjugo som svettar sig igenom ställningar i ett varmt rum.

Summering

Yoga är en ”low impact” motion som nästan alla kan vara med på, med olika stilar som kan passa alla typer av personligheter och preferenser. Det kan hjälpa unga människor att växa samman med sina kroppar men också äldre människor att hålla sina kroppar i form. Det kan frigöra stress och fokusera sinnet, och bäst av allt är att det inte behövs någon utrustning, förutom möjligtvis en matta som hindrar dig från att glida. Yogans värld är dyrbar, och inte bara en värld som kan hålla dig i form utan också lugn.