Yoga challenge guide - Hur kommer jag igång?

Woman standing in Mountain pose yoga challenge

Yoga challenge, det spelar ingen roll om du är erfaren yogi eller en nybörjare som vill utforska yogans värld, alla behöver en utmaning då och då. Ibland kan det till och med vara en prövning i sig att bara dyka upp i yogastudion eller att rulla ut yogamattan just för att det saknas mål och ett syfte.

Du kan uppleva att du har fastnat i samma mönster, eller att du inte utvecklar dig både fysiskt och mentalt. Det är helt okej att ha dessa känslor och tankar, det gör vi alla då och då. En yoga challenge kan därför vara en hjälp med att hitta tillbaka, komma igång med träningen och göra yogan mer njutningsbar, att uppleva utveckling och framgång. Det är dags för din yoga challenge. Vi hoppas att du hittar en utmaning som passar just dig i denna ”yoga challenge” guide.

Välj din yoga challenge

Börja genom att ställa dig själv frågan vad det är du vill uppleva efter och under din utmaning. Vad är ditt mål? Är det att göra yoga till en daglig rutin? Eller är det att bli mer flexibel och stark? Att kunna meditera under en längre tid? Eller vad det än är så börja med att ställa dig själv frågan: vad är det jag vill?

“Tillsammans kan vi möta alla hinder så djupa som havet och så höga som skyarna”

Vad ska jag göra?

En utmaning är alltid ett sätt att upptäcka nya sidor av dig själv på, och att testa och utmana det du har lärt dig. Om du aldrig utmanar dig själv, hur ska du då kunna utvecklas? Att ha en utmaning handlar inte om själva slutmålet, utan om resan dit. Det handlar om att du lyssnar på din kropp och sinne genom dagligt utövande av yoga. Det handlar om självstärkelse och hitta balansen om att hänge sig själv till något som har en större innebörd. En utmaning är även ett bra sätt att komma bort från gamla vanor på eller bara att ändra på den dagliga rutinen.

StrengthTEN nivå 1

Besök vår hemsida Yogateket så hittar du ”strengthTEN”-utmaningen. Den här utmaningen är till för dig som är nybörjare eller erfaren yogainstruktör och som söker något nytt. Med Lizette Pompas hjälp kommer du att arbeta både med flexibilitet och styrka genom en utmaning under 10 dagar. När du yogar hemma så är det extra viktigt att du värmer upp kroppen och lyssnar på din kropp.

Varje övning tar mellan 10 och 15 minuter. Det här är något som du kan göra med en bekant eller ensam i vardagsrummet. Om du har svårt att ens ta dig till studion är den här utmaningen perfekt för dig. Lizette kommer att hjälpa dig när du känner dig omotiverad och kommer att motivera dig när du känner för att sluta.

Yoga Strength Challenge nivå 2

Online yoga på Yogateket – Om du njöt av Lizettes yogautmaning ”strengthTEN” nivå 1 finns lyckligtvis även en yogautmaning nivå 2. Denna utmaning är lite annorlunda utformad då den istället för 10 dagar på raken sträcker sig över fyra veckor med fyra yogalektioner i veckan. Du kommer att upptäcka att du bygger upp en rejäl styrka innefrån med dessa korta yogasessioner.

Det här är ett bra sätt att fortsätta djupare in i din yogaupplevelse på och att arbeta dig fram mot en bättre styrka och flexibilitet. Att hålla disciplinen i topp och hålla sig motiverad är inte alltid lätt, och just därför behöver du inte göra det ensam. Lizette guidar dig och hjälper dig på vägen mot ditt mål.

Yoga är både lekfullt och roligt, precis som det ska vara. Släpp taget och kliv in i dig själv för att hitta din inre låga och ditt inre djup. Rulla ut mattan ta några djupa andetag och sätt igång!

30-dagars Yoga challenge

Utför online från ditt eget hem eller i en yogastudio, eller kombinera bägge.

Kanske har du redan hört talas om den här  yoga utmaningen? Den är för dig som vill att yoga ska vara en daglig rutin i ditt liv och som vill utvecklas snabbt. En 30-dagars yogautmaning kan utföras på egen hand, i vår yogastudio som har dagliga yoga-klasser, eller via våra utmaningar, klasser på Yogateket.

Det viktigaste att komma ihåg är att ha kul och att åsidosätta lite tid i ditt schema för yoga. Det behöver inte vara en lång period, och det behöver inte vara komplicerat. Det är helt upp till dig! Du kan bestämma om du vill testa olika yogastilar varje dag eller fokusera på en metod, som till exempel Hatha-yoga, Yin-yoga eller kanske Vinyasa flow.

Varför ska jag anta en 30-dagars yogautmaning?

Att utföra en 30-dagars yogautmaning är ett perfekt sätt att se tydlig framgång på och fokusera på både andningsövningar, flexibilitet och styrka. Fördelarna med att få in en rutin är inte bara en förändring och en resa genom kropp och själ, utan även en bra väg till självbemyndigande och självförtroende. Det är en del av din dag då du tar hand om dig själv och arbetar på din egen mindfulness. Du kommer att hitta ditt eget yogaflöde!

Kliv ut ur din “Yoga” trygghetszon challenge

Det här kan vara utmanande på mer än en nivå. Att testa nya yogainstruktörer, yogastilar och kanske till och med yogastudios. Har du testat Vinyasa flow men aldrig Hatha-yoga eller Yin-yoga? Den här utmaningen är till för dig som vill utforska alla yogastilarna men inte riktigt vet var du ska börja (Hatha-yoga, Yin-yoga, stärkande yoga, Vinyasa flow, Pranayama eller Ashtanga vinyasa). Alla yogastilarna utförs under en vecka för att få in en daglig rutin. Upplev magin utanför din egna tryghetszon!

Morgonutmaning

Att utöva yoga på morgonen är ett bra sätt att starta dagen på. Det behöver inte vara ett supertufft träningspass utan mer som en övning som väcker kroppen till liv och som samlar kropp och sinne. Hur mår din kropp? Är du stressad, trött eller känner dig stel efter en lång natts sömn? En bra morgonrutin sätter tonen för resten av dagen. Om du befinner dig nära Hot Yoga Uppsala kan du delta i våra morgonklasser i vår studio där du kan väcka din kropp till liv och höja temperaturen nu när det blir kallare. Om 07:00 inte passar dig, logga in på Yogateket för yoga dygnet runt, när du har tid och lust.

instagram challenge

Yoga Pose challenge (Instagram)

Du bygger upp en serie yogaposer efter din egen erfarenhet. Är du en person som föredrar yoga ensam hemma framför att delta i en lektion eller följa direktiv från en video? Den här sortens yogautmaning har varit populär på Instagram i många år nu. Du kanske vill utveckla dina egna lektioner och jobba mer på kreativitet och flöde? I så fall är den här utmaningen för dig! Yoga Pose-utmaningen kan pågå i en månad, tio dagar eller kanske bara en vecka. Varje dag antar du en ny serie yogaposer. Det kan handla om styrka, magmuskler, sätesmuskeln eller att bara fokusera på andningen. Vid veckans slut kan du sammanställa serien så har du din alldeles egen yogasession bara för dig! Så hur lär du dig nya poser? Hur kommer du bort från gamla vanor och in i nya? På Yogateket hittar du allt du behöver!

Övningstips! Det är viktigt att din Kropp är uppvärmd och att du är förberedd för poserna som du planerar att utöva när du gör en Yoga Pose-utmaning.

Andra yogautmaningar som du hittar på Instagram och sociala medier

 • Yoga flows
 • Balansposer
 • Acro Yoga-challenge
 • Yoga challenge för två
 • Yoga challenge för en
 • Yogaposer med variationer

10 anledningar till varför du ska testa en yoga challenge

 • Energi! Det kan kräva lite energi att rulla ut mattan, men det är ingenting jämfört med den kraft och styrka du får efter din yogasession.
 • Motivation. Allteftersom du ser och upplever framsteg kommer du även att bli mer motiverad och gå allt djupare in i din yogaresa.
 • Inspiration: Det är inspirerande att delta i yogaklasser hos Hot Yoga Uppsala och att tala med våra instruktörer och andra utövare om deras yogaresor. Var en inspiration åt dig själv genom att delta i en utmaning!
 • Kontinuitet: Bevisa för dig själv att du kan utöva kontinuitet och göra din utmaning till en ny vana och rutin.
 • Bli av med gamla vanor: Du kanske är en person som kommer på ursäkter för att skippa en session, eller så kanske du alltid har velat bli en morgonmänniska men saknat en anledning att kliva upp tidigt? En yogautmaning kan vara den där knuffen du behöver för att ändra små saker i ditt liv till det bättre.
 • Bli starkare och mer flexibel. Vem vill inte ta hand om sin kropp? Det handlar om att prioritera dig själv och lyssna på insidan. Vi måste ta hand om familjen och vännerna, men framför allt är det viktigt att ta hand om sig själv!
 • Stressa ner. Yoga är ett bra sätt att stressa ner och slappna av på. Yoga handlar inte om att pressa dig själv till gränsen, yoga ät betydligt mer icke-dömande. Det handlar om att stärka ditt sinne, din kropp och att släppa taget om alla måsten.
 • Mindfulness. Upplever du att du lever mer i det förflutna eller i framtiden än just nu? Det är lätt att koppla bort när du gör motsatsen. Börja med att ta ett djupt andetag.
 • Hjärngymnastik: Använd yoga för att lugna ner nervsystemet, som allt för ofta är i ”fäkta eller fly”-läge.
 • Egenvård och självkänsla.

Hur kan jag bli inspirerad?

Yoga bör alltid vara kul, njutningsbart och enkelt. I dagens samhälle hittar du inspiration runt varje hörn som du kan använda i ditt utövande av yoga, både på Youtube, Instagram, andra sociala medier och på nätet i allmänhet. Om du söker ytterligare inspiration kan du besöka våra yogainstruktörers Instagramsidor för att lära dig mer och få gång i den inre lågan.

Följ Hot Yoga Uppsala på social media för uppdateringar om våra sessioner, nya workshops och som påminnelse om att din nästa lektion bara är ett par timmar bort. Yogatekets medlemmar får alltid sin första yogalektion gratis hos Hot Yoga Uppsala.

Lizette Pompa, instruktör och medgrundare till Hot Yoga Uppsala, uppdaterar kontinuerligt sitt Instagram-flöde med inspirerande yogaposer och goda råd till dina egna sessioner. Lizette är proffs på att lära dig hur du stärker din kropp på alla möjliga olika sätt.