Ashtanga Yoga

Parivrtta trikonasana ashtanga yoga

Historia

Ashtanga yoga är bland de mest dynamiska eller fysiska formerna av yoga. Många yogis brukar beskriva det som en yoga-stil som är fysiskt krävande. Precis som med bikram yoga så är Asthanga Vinaya en bestämd serie av positioner som är i en viss ordning. Detta är en traditionell hatha yoga stil framtagen av Pattabhi Jois från Mysore, Indien.

Ashtanga vinyasa yoga härstammar från en gammal text, känd som Yoga Korunta. Vamana Rishi skrev denna text, och sedan gav Rama Mohan texten till Sri Krishnamacharya i början av 1900. Krishnamacharya gav senare texten till Pattabhi Jois i början av 1927.

Ashtanga yoga series

Det finns sex asana-sekvenser. Den mest praktiserande och berömda, Primary series, som är känd som Yoga Chikitsa som översätter (yoga-terapi), ska avgifta och omforma kroppen. Den andra serien som fortsätter som Nadi Shodana (nervrensning), verkar för att ytterligare rena nervsystemet och energierna i ryggraden. Sedan finns det den avancerade A-, B-, C- och D-serien, Häxa är känd som Sthira Bhaga (gudomlig nåd)

Ashtanga yoga och Ashtanga vinyasa

Ashtanga är ett sanskritord, vilket betyder åtta delar. Ordet ”Ashtanga” är mycket viktigt i yoga-filosofin, och det hänvisar till den ultimata vägen i Patanjali’s yoga sutras. Ursprungligen betyder Ashtanga yoga en doktrin som varar i en kort stund, och yogastilen kallas Ashtanga vinyasa. Men många hänvisar till denna yogastil som Ashtanga yoga i västvärlden.

  • Ashtanga yoga primary series
  • Surya Namarskar A – Suraya Namarskar B
  • Stående ställningar
  • Sittande ställningar
  • Avslutningsföljd
  • De sista tre

När ska man göra praktisera

Ashtanga vinyasa yoga är lämplig för alla som vill praktisera en tuffare yoga form, öka sin rörlighet eller frigöra mer energi i kroppen. Dessutom är denna form av yoga bra för personer som stressade. Tradionellt sätt praktiserar man ”mysore style” tidigt på morgonen.

Behöver jag utrustning under en klass?

I den traditionella Ashtanga yoga krävs inga props, annat än en filt och yogamatta. Moderna ashtanga yogalärare gör det möjligt för sina yogastudenter att använda props som filtar, en vägg, klossar deras yogaklasser. Det kan hjälpa yogastudenterna med linjering, form och till och med utföra positionerna på ett säkert sätt. Utrustingen möjliggör bättre anpassning. Men avancerade yogier kräver inte några utrusting eftersom de har erfarenhet av Ashtanga yoga praktik.

Att tänka på

  • Eftersom ashtanga yoga är en mycket krävande typ av yoga, var alltid försiktig med din kropp under din practice.
  • Att öva yoga är inte en prestation, därför utöva tålamod med ditt sinne och kropp
  • Varje asana är tänkt att förbereda dig för nästa i sekvensen, öka din styrka och balans som du behöver för att gå vidare till följande yogaserie.

Vad kostar Ashtanga yoga för nybörjare?

Alla våra program online ingår för medlemmar på Hot Yoga Uppsala. För våra icke medlemmar kostar våra övriga tjänster 18 dollar i månaden.

Kan jag kombinera med annan yoga

Ashtanga går bra att kombinera med annan yoga som yin yoga eller Bikram.

Ashtanga Vinyasa nybörjare program

Starta vårt 4-veckor långa program för nybörjare idag. Du har tillgång till Yogateket alla veckor om året och vill du besöka studion ligger vi 10 min med cykel ifrån centrala Uppsala. 

Yogateket riktar sig till personer företag i Uppsala och Stockholm för bättre hälsa och välmående genom yoga.