Yogastilar från Krishnamacharya Lineage 

Krishnamacharya portrait in black and white

Du har kanske aldrig hört talas om Tirumalai Krishnamacharya, men han är den person som förmodligen uppfann din yoga. Oavsett om du älskar att träna de energiska sekvenserna av Larry Schultz Rocket yoga eller den mer terapeutiska vini yogan, härstammar de alla från en person -Tirumalai Krishnamacharya.

Tirumalai Krishnamacharya anses vara fadern till dagens moderna, fysiska yoga som praktiseras i väst. Tirumalai Krishnamacharya lärde själv aldrig ut yoga i väst, men de flesta av hans lärjungar flyttade till västvärlden. Och de lyckades sprida yogapraxis – det här är enligt yoga journal.

Idag är det väldigt svårt att hitta en yogatradition som inte har Krishnamacharyas inflytande. Du har dock kanske lärt dig dina asanas från en yogalärare som ligger utanför Krishnamacharyas  traditioner. Det finns emellertid en möjlighet att din lärare kanske har lärt sig av hans linjer innan hen uppfann sin egen yogastil. Det som Krishnamacharyas bidragit med har integrerats omfattande i dagens yoga. Som ett resultat har många yogier glömt dess källa – Tirumalai Krishnamacharya

Det sägs att…

Krishnamacharya var pionjären med att finna den perfekta yogaställningen, optimera uppläggningen och ge helande värde åt varje asana. En anmärkningsvärd sak om honom är att han kombinerade  pranayama och asana och gjorde dessa hållningar en viktig del av meditationen.

Även om Tirumalai Krishnamacharya dog för nästan ett decennium sedan, finns hans arv fortfarande. Denna artikel kommer att vägleda dig till de gemensamma yogastilarna i Krishnamacharya-serien.

”Andas in, och Gud närmar dig. Håll inandningen, och Gud är kvar med dig. Andas ut, och du närmar dig Gud. Håll utandningen och ge upp till Gud.” – Krishnamacharya

Här är Hot Yoga Uppsala’s sammanställning

Viniyoga

Viniyoga är en typ av yogaterapi, som grundar sig på vetenskap och regelbundna utvecklingsmönster. Viniyogans positionerna har ändrats för att ge plats för repeterande rörelser. Detta händer när en yogi skiftar från en ställning till en annan eller håller en viss pose i en längre tid.
Varje rörelse i viniyoga är kopplad till din andedräkt, och detta skapar en inre medvetenhet. Det hjälper dig också att känna hur din kropp svarar på rörelserna inifrån. Få personer är fullt medvetna i sina yogaställningar och dagliga rörelsemönster. Övning av viniyoga kan ge medvetenhet om andetaget och din ryggrad. Detta kan i sin tur förbättra din corestabilitet och funktionella rörelsemönster.

Viniyoga baseras på konsten av personlig övning. Det hjälper oss att koncentrera oss på vad som händer i våra kroppar när vi övar och att identifiera vad kroppen kräver. När du anpassar dig till förändringarna i din kropp kommer du att kunna fördjupa självförståelsen för dina behov.
Det är viktigt att förstå att praktiken av viniyoga drabbar din ande, sinne och kropp dramatiskt. Det kan hjälpa dig att hantera olika problem som hypertension, artrit, diabetes, skolios, multipel skleros, allergier och astma. Dessutom har viniyoga flera fysiska fördelar som att bygga styrka, öka balans, rörelseomfång, kroppsmedvetenhet och flexibilitet.

De fyra differentierarna av viniyoga är:
• Kopplingen mellan andetag och rörelse – detta hjälper dig att göra rörelserna i viniyoga mer uppmärksammade och kraftfulla
• Kombinera uppehåll och rörelse i poser – rörelser hjälper till att göra kroppen varmare, vilket i sin tur förbereder kroppen till förlängda hållningar av poser.
• Yogan formas vanligtvis efter yogins passform – det finns ingen korrekt form i viniyoga. En yogi ska emellertid alltid känna fördelarna med att öva en viss hållning, istället för att bara anta en viss form.
• I viniyoga hjälper sekvenseringen att frigöra och förbereda din kropp för varje hållning. Yogaläraren organiserar yogaklassen på ett sätt som garanterar att din kropp är redo för varje asana

Krama Vinyasa

Detta är en yogametod utlärd av Krishnamacharya, den indiska yogamästaren. Det är vetenskapens konst att samla yogans grunder på ett sätt som skapar en effektiv och säker övning. Detta hjälper till att odla harmoni (sattva) i en yogi. Dessutom följer krama vinyasa metoden riktlinjerna från Patanjalis yogasutra.

Viniyoga fokuserar på hur man korrekt tillämpar yogametoder, medan i krama vinyasa handlar det om konst. I krama vinyasa är andan, kroppen och sinnet förenade för att uppnå en sammanhållen uppmärksamhet och harmoni. Krama vinyasa använder olika variationer för varje hållning. Detta gör det möjligt att utforska kroppens potential och uppnå de typiska målen för yoga, vilket är komfort och stabilitet.

I krama vinyasa är varje variation kopplad till nästa variation. Dessutom synkroniseras hela träningen med djup ujjayi-andning genom övergångsmoment. Yogisar kan gradvis komma åt varje hållning genom grundläggande vinyasor. Då kan de så småningom bemästra hållningarna genom att öva alla variationer.

Detta hjälper din kropp att uppnå frihet och hälsa utan belastning eller tvång. Under denna process upplever sinnet och andan också en omvandling. Den uppmärksamhet och mentala frid du uppnår genom att öva krama vinyasa kan ge dig den ultimata andliga friheten. Detta är den givande slutsatsen av en yogis dedikerade övning.

Iyengaryoga

Iyengar portrait black and white

Denna yogastil namngavs efter grundaren, Iyengar, som var Krishnamacharyas discipel. Krishnamacharya, Iyengar och Patabbhi Jois utvecklade ashtanga yoga och andra stilar, och de introducerade den moderna yogaövningen till västern.

Iyengaryoga kommer oftast från den klassiska hathayoga-traditionen. Det har emellertid utvecklats till att bli en tydlig och exakt stil som enkelt kan utövas av moderna yoga-utövare. I iyengaryogan är mycket uppmärksamhet riktad mot den tekniska anpassningen av ställningarna. Detta hjälper till att hålla sinnet inåt, men fortfarande kopplat och fokuserat på verkligheten.

Vad gör Iyengaryoga unik?

Denna metod koncentrerar sig på tre aspekter: sekvensering, timing och anpassning.

 • Sekvensering – det här gäller ordningen att öva ställningarna i, på ett sätt som möjliggör en säker och organiserad progression av yogapositionerna. Dessutom gäller det framstegen i balansen och öppningen av den emotionella och fysiska kroppen.
 • Timing – till skillnad från krama vinyasa hålls yogapositionerna i iyengaryoga under långa perioder. När en yogi uppnår stabilitet i en pose, kan de nu säkert förstärka hållningens djup. Detta hjälper till att utveckla flexibilitet och styrka samt medvetenhet och känslighet i sinne och kropp.
 • Justering – här gäller det att hålla rätt ställning, samtidigt som du respekterar kroppens gränser. Eleverna kan använda rekvisita för att utöva en asana för att förhindra att de skadas. Effektiv anpassning hjälper yogaeleverna att uppnå en balans mellan andetag, kropp och sinne.

Iyengar Young Black And White

Att regelbundet praktisera iyengaryoga kan hjälpa dig att:

 • Förbättra din psykiska och fysiska hälsa
 • Underlätta strukturella eller posturala problem
 • Öka din koncentration och fokus
 • Släppa på känslomässig spänning
 • Öka din energi
 • Få tydlighet och intelligens i alla delar av din kropp och sinne
 • Återkoppla med andan och kroppen

Ashtanga Vinyasa yoga

guruji-sharath Black and white padmasana

Enligt Sri. K. Pattabhi Jois, är ashtanga vinyasayoga en form av hathayoga som harmoniserar rörelse och andetag. Detta händer under en sekvens med yoga asanas eller ställningar. Varje asana har sitt unika utformade antal rörelser i och ut ur asanaen. Att öva ashtanga vinyasayoga ger dig flexibilitet, styrka, uthållighet och i slutändan ett fokuserat och lugnt sinne.

I ashtanga vinyasayoga följer asanas (poserna) varandra i en särskild ordning. Och varje pose i ordningen hålls för fem andetag. Därefter övergår posen, genom en viss rörelsesekvens (vinyasa), till den efterföljande asanaen. Detta visar vikten av att öva asanas korrekt och undvika rusning innan man är redo för nästa asana i sekvensen. Din yogalärare ger dig en asana åt gången.

Att öva dessa asanas i en sekvens hjälper dig att öppna och omprogrammera energikanaler och mönster i din kropp. Varje asana förbereder din kropp och sinne för nästa pose i sekvensen. Ashtanga vinyasa yoga kan gynna alla som praktiserar det regelbundet oavsett ålder eller fysisk kondition. Emellertid bör nybörjare i denna stil inte tvinga eller skynda på träningen. Det är viktigt att respektera eventuella skador eller fysisk svaghet och fortsätta arbeta med din kropp och andning.

När du utövar ashtanga vinyasa bör du koncentrera dig på att öva yoga och inte slutresultatet. Att öva yogaposer regelbundet och förnuftigt kommer att leda till flexibilitet och styrka.

Anusarayoga

Anusarayoga grundades av John Friend, en amerikansk yogi, i 1997. Anusara betyder ”flödar med elegans” och det växte till att bli en respektyoga stil, som fick ett massivt följe i Europa, Asien och USA.

Anusarayoga klasser är vanligtvis positiva, lättsinniga och roliga. Dessa klasser är emellertid inte lätta, eftersom de involverar mycket anpassningsställningar och vinyasaflöde. Denna yogastil uppmuntrar yogastudenter med olika förmågor att använda rekvisita, vilket gör att yogaklasserna är tillgängliga för många studenter. Anusarayogan har sitt eget ordförråd, och det tar ett tag för många yogastudenter att vänja sig vid det. Däremot får lärarna professionell utbildning för att kunna underlätta denna stil.

Anusara är attraktivt för yogier som vill arbeta både med andligt och fysiskt välbefinnande. Även om anusarayogan inte har den prestige och framträdande den en gång haft, ger den flera fördelar till sina utövare. Anusarayoga har över 250 asanas, men den har inga bestämda posturala rutiner. De flesta anusarayogalärare avslutar sina yogakurser med avslappning eller meditation. Under en yogaklass instruerar lärare vanligtvis sina elever om hur man använder riktlinjerna korrekt. Sedan tillåter de varje elev att utveckla sin egen anpassning.

När du övar anusarayoga, ska du träna med intelligens och en intensiv medvetenhet om ditt sinne och kropp. Detta lägger grunden för att du ska kunna förbättra dig. Att öva anusarayoga regelbundet hjälper till att göra din kropp flexibel, starkare och jämnar obalanserna i din kropp. Dessutom läker det eventuella skador i din kropp.

Anusarayoga gör ditt sinne och hjärta mjukare och mer fjädrande, glädjande och fredlig, balanserad och glad.

Poweryoga

Detta är en term som används för att definiera en träningsbaserad och kraftfull vinyasayoga metod. Beryl Bender Birch utvecklade poweryoga. Men idag används det som en term för att beskriva olika kraftfulla vinyasa-stilar.

Medan många yogier nu ser denna stil som ”gym yoga”, är poweryoga ursprungligen baserat på ashtangayoga. Eftersom poweryoga kom från ashtangayoga, delar de på många fördelar och egenskaper. Dessa inkluderar intern värme, stressreducering, ökad styrka, flexibilitet och uthållighet.

Under poweryoga sessioner …

Yogalärarna utformar sina sekvenser. Eleverna, åt andra sidan, harmoniserar sina rörelser med andan. Som ett resultat är varje poweryoga klass vanligtvis annorlunda. Många gym i USA har yoga som en metod att träna på grundflexibiliteten och styrkan, vilket kom med poweryoga.

Power yoga klasser skiljer vanligen från en yogalärare till en annan. Men du borde alltid förutse att du hittar bra flödande yoga, åtföljd av minimal meditation och chanting. Många hälsoklubbar och gym har antagit poweryoga som ett sätt att informera sina kunder om att denna yogastil verkligen är en form av motion. Var därför redo att svettas nästa gång du anmäler dig till poweryoga.

Jivamuktiyoga

David Life Sharon Gannon boat pose black and white

David Life och Sharon Gannon grundade jivamuktiyogan. Denna yogastil anses vara en väg till upplysning genom att ha medkänsla för varje levande väsen. Jivamukti-stilen är baserad på den ursprungliga betydelsen av asana – ”sätesanslutning” – anslutning till jorden. Här betecknar jorden livet.

Jivamukti yoga betonar att en persons förhållande till en annan borde gynna båda dem ömsesidigt. Dessutom bör den härledas från en stadig och konsekvent plats för lycka och glädje. Denna idé är väldigt radikal, och när den praktiseras kan den krossa vår nutidskultur. Denna kultur säger att jorden och djuren som lever på den finns för att gynna oss, och vi bör utnyttja dem för våra egna fördelar och egocentriska syften.

Att träna asanas visar sig därför vara mer än rent fysiska övningar som håller våra kroppar i form, eller ökar vår flexibilitet och styrka. Att praktisera asanas visar sig snarare vara ett sätt att öka våra relationer med andra, och det leder till upplysning, förverkligande av en känsla av att bara vara och hjälper dig att upptäcka bestående lycka.

Jivamuktiyoga-kurser är vanligtvis roliga och lättsamma, och varje klass har ett tema. Jivamukti innehåller meditation, chanting, pranayama, musik och filosofi till en energisk flödande vinyasa eller asana övning. Detta gör det till en intellektuell och fysisk stimulerande metod. Det är anledningen till att denna stil är tilltalande för yogisar som letar efter mer än bara ett träningspass.

Läs mer om vår Jivamukti 

Rocket yoga

Larry Black Rocket yoga founder black and white

Detta är en variation av ashtangayoga, som utvecklades av Larry Schultz. Larry studerade ashtangayoga i nio år i Mysore under ledning av K. Pattabhi Jois. Larry kom med denna yogastil i ett försök att få tillträde till ashtangayoga för västvärldens yogier.

Rocketyoga, som namnet antyder, är snabb, och det har också ett energiskt eller dynamiskt flöde. Den har en liknande struktur till ashtangayoga, eftersom den består av sittande poser, stående poser, böjningar, vändningar och Surya Namaskar. Rocketyogans elever kan göra ändringar själva och göra sina egna tolkningar av de traditionella asanas. Om eleverna fastnar på en yogapose, kan de välja att hoppa över posen, eller till och med hitta ett bättre sätt att utöva den, istället för att hålla sig till ett mönster.

Därför har denna yogastil blivit lättillgänglig, vilket gör det möjligt för yogaelever med fysiska utmaningar att prova. Rocketyoga har en jämn rörelse och andningsprocess. Även om det kan se ut som om det är enbart en fysisk process, hjälper Rocketyoga också till att rensa sinnet.

Rocketyoga har brutit hierarkikonceptet, vilket har verkligen gjort att det sticker ut från alla andra yogaformer. I Rocketyoga kan en yogi bestämma sig för att välja de asanas hen vill ha. Hen övar sedan på de asanas utan att följa något linjärt format. Därför har Rocketyoga flera kändisföljare som Sting, Willem Dafoe, Christy och Madonna.

Rocketyoga har tre kategorier. Dessa är:

 • Rocketyoga 1 – denna kategori liknar den huvudsakliga ashtangayoga-serien som fokuserar på framåtböjningar, höftöppnare och kärnstyrka. Dessutom innehåller den speciella rörelser som armbalansering och inversioner.
 • Rocketyoga 2 – detta är en variation av ashtangayogans andra sekvenser. Rocketyoga 2 består av bakåtböjda positioner samt ryggvridningar i sittande yogaposer. Dessa poser är av mellanklassen ashtangayoga, och de kompletterar Rocketyoga 1.
 • Rocketyoga 3 – detta är en kombination av poser från Rocketyoga 1 och Rocketyoga 2. Den består av alla vikningar, balanser och vridningar som hjälper dig att utveckla flexibilitet och styrka.

Översättningen om Krishnamacharya är från Yogateket’s hemsida.